Om fiske

Fiske

Fiske har varit en viktig näring i Sverige och de flesta andra länder sedan urminnes tider. Havet, sjöar och floder har alltid varit en viktig källa till födoämnen för oss människor. Idag är många former av fiske dessutom en fritidssyssla som många älskar och som kan ge vem som helst olika typer av äventyr ute i den svenska naturen. Var man än befinner sig i landet så har man förmodligen nära till fiskrikt vatten. I den här texten ska vi ge lite fakta kring fiskenäringen och även ge tips kring hur du kommer igång med hobbyn så att du kan utöva den på ett bra sätt.

Fiske, en industri i förändring

Fiske kan innebära olika slags naturupplevelser

Fiske bygger på en rörlig naturresurs och människan har alltid flyttat med eller till den. Många svenska samhällen var en gång små fiskelägen som grundades där tillgången var god på fisk eller anlades där det fanns en hamn djup nog för att fiskebåtar skulle kunna lägga till. Fiskerinäring med sina rökerier, nät som hängt på tork och tunnor med tjära som används för att bevara båtdäck av trä, har starkt präglat miljön på många håll. Idag har vi en annan situation eftersom en mycket stor del av den fisk som konsumeras i landet importeras och dras upp någon annanstans. I regel långt ute till havs.

Var, vad och hur vi fiskat är något som alltid styrts av tillgången. Idag är det kustnära fisket sämre än tidigare på grund av utfiske. Det innebär att det krävs större båtar idag och det har förändrat industrin på så vis att det är färre båtar som drar upp en större fångst. Fiske är inte en särskilt personalintensiv bransch numera även om vissa typer av förädling av fisk har blivit mer populärt på senare år. Fiskodlingar är en gren av fiskerinäringen som växer snabbt och även fritidsfisket är en hobby som är populärare än någonsin idag. Fritidsfiske genomförs i regel på ett hållbart sätt.

Kom igång med fiske

Att fiska kan innebära väldigt många olika typer av upplevelser och vi vågar påstå att det finns en form av fiske som passar, oavsett vad man är för person. Att meta med ett enkelt spö på en brygga, eller varför inte direkt från hängmattan, är meditativt. Skulle man somna under tiden så vaknar man förhoppnings så att man kan bärga fångsten om det nappar. Att fiska kan också innebära djuphavsfiske och så stora fångster att det är en verklig utmaning att få upp dem ombord. Att fiska med fluga är tekniskt. Det kräver såväl tålamod som skicklighet men du kan också bli rikt belönad med till exempel en ståtlig laxöring.

Fisket är delvis reglerat. Allemansrätten ger oss vissa friheter men det kan även finnas regler som styr hur mycket man får ta upp och var man får fiska. Ofta behöver man ett fiskekort för att få fiska och då används en del av intäkterna till vattenvård inplantering av fiskyngel. Många typer av fiske kräver särskild utrustning och att till exempel binda sina egna flugor är en trevlig del av hobbyn för många som sysslar med just flugfiske. Vissa arter som tidigare fiskats i stor utsträckning är tyvärr fridlysta idag. Ålen är ett exempel.

Fiske för alla

Att fiska i Sverige kan vara allt från en extrem utmaning som kräver avancerad utrustning till en syssla som vem som helst kan utföra. I sin mest minimalistiska form krävs bara en mask, ett flöte och en lina. Lägg till ett enkelt spö så kan du meta varsomhelst där vattnet är lugnt. Fiske kan dels ge en belöning i form av härlig matfisk men det är även mycket trevligt i sig att bege sig ut på ett stort eller ett litet fiskeäventyr i den svenska naturen. Olika platser och årstider har sina möjligheter. Hobbyn kan alltså bjuda på mycket stor variation och det finns nästan garanterat en typ av fiske som passar just dig.